zondag 17 juni 2012

Zaterdag 16 juni (reisdag) – van Colby, KS naar, Norman, OK (466 miles / 746 km)

Om 08:30 uur gaat de mobiel af, maar we zijn al voor 08:00 uur op om de blog verder te updaten en onze timelapsefilmpjes te maken. Het was dus weer een korte nacht. Als je wilt uitrusten, moet dus zeker niet gaan chasen in een succesvolle tour3 ;-) Vandaag is een reisdag van bijna acht uur rijden naar thuisbasis Norman, OK. De plotselinge zeer actieve MCS (Mesoscale Convective System (een gebied van onweersbuien dat, op een veel grotere schaal dan individuele onweersbuien, georganiseerd raakt en veel langer dan een aantal uren kunnen blijven bestaan), heeft vrijwel alle kansen voor 'Supercells' in Kansas teniet gedaan. Om te laten zien hoe sterk de 'Squall line' wel was: Charles zag een foto van vanmorgen op Facebook gepost van onze 'Shelfcloud' helemaal in Wichita, KS. De wolkenmuur is dus de gehele nacht doorgeschoven naar het zuiden van de staat!

Er werd gisteren door de SPC nog een 5% tornadokans uitgegeven, maar vandaag is die kans geslonken tot minder dan 2%. George zegt dat we toch nog een iets westelijkere route gaan rijden om eventueel nog verrassingsbuien te kunnen onderscheppen. Cloud9 doet vrijwel alles om de groep aan een onweersbui en tornado te helpen. Geen chasedag dus en we gebruiken de tijd om in Norman te komen. Na een uitstekend ontbijt in ´Village Inn´, tanken we bij en rijden naar het zuiden. Rijdend op de I83 zuid, komen we langs ´Monument Rocks National Landmark´, een grote serie krijtrotsformaties, midden in het uitgestrekte landschap en rijk aan fossielen. Leuk om er na drie jaar (in 2009 waren we er ook) weer eens trond te lopen. We zien we een jong, ondervoed hertje rondlopen, die zijn moeder waarschijnlijk is kwijtgeraakt en geven het een bakje water. Na een uur rondkijken (en een 'Chicken-Hat-Funny-video' van Charles en George), rijden we weer verder zuidwaards. We checken in de bus ook alvast online in op onze terugvlucht met KLM, via de Delta-site.

Sommigen van de groep Greensburg, KS willen graag bezoeken, nemen we niet de I83 verder zuid, maar de I400 oost. Op 9 mei 2007 maakte een EF-5 tornado van bijna 2 mile breed een groot deel van dit dorpje in de vroege avond met de grond gelijk; 12 doden). Na een benzinestop in Dodge City, KS komen we om 16:00 uur aan in Greensburg, KS. Ook hier zijn we in 2009 geweest (twee jaar na de ramp). Inmiddels is het voor een groot gedeelte herbouwd, maar er zijn nog veel sporen van schade en heel veel lege plekken waar ooit huizen stonden. Een van de nieuwe gebouwen is het museum van de 'Big well', waarin aan de muur de Greensburg-historie met foto's en tekst is afgebeeld. Een groot gedeelte gaat uiteraard over de tornadoramp. Om 17:00 uur rijden we, na een kort rondje rond de kerk (die er ook niet meer staat), verder richting de grens met Oklahoma. Het is bloedjeheet (32 graden C met koeien in de sloot!) en windstil in zuid-Kansas en de busairco draait op volle toeren. In het zuidwesten ontstaan enkele Cumuli, die aardig op 'Supercellen' gaan lijken. Ze zijn echter veel te ver voor ons en we hebben de tijd er niet meer voor. Misschien dat we 's avonds in Norman, OK nog wat onweer kunnen verwachten, volgens Charles.

Om 19:00 uur komen we aan in Wichita, KS voor het avondeten bij 'Applebee's. En dan door naar Norman, OK, waar we om 23:30 uur aankomen. Dat is dan meteen afscheid nemen van de sommige reisgenoten, want die hebben morgen een vroege vlucht. Er is geen nieuwe tour, dus geen kennismaking met een nieuwe chaseclub. We bedanken George voor een geslaagde twee weken en proberen om vroeg naar bed te gaan. We moeten morgenochtend rond 09:00 uur op het vliegveld van Oklahoma City zijn om onze huurauto op te halen (Charles zal ons brengen). Het is dan ongeveer vier uur rijden naar Dallas/Ft.Worth, vanwaar ons vliegtuig om 16:00 uur non-stop zal vertrekken voor de nachtvlucht naar Amsterdam. Aankomst de volgende (maan)dag om 08:00 uur.

En dan is de chasevakantie van 2012 tot een einde gekomen. We hebben 12 staten bezocht en een welgetelde 6049 miles / 9678 kilometer afgelegd! We zijn helemaal tevreden over wat we gezien en meegemaakt hebben. Uh... bijna helemaal, want die tornado hebben we nog steeds niet in de pocket. We zaten er een aantal keer dichtbij, maar de natuur had wat anders in petto en weigerde een twister te produceren. Maar daar staat tegenover dat we diverse (roterende) 'Supercells' met prachtige structuur, twee fantastische 'Shelfclouds', hagel van 6 tot 9 cm, een Mammatusspektakel met gave regenboog en schitterend onweer hebben meegemaakt. En geen enkele 'Downday' deze tour. Ook George vond dit de beste tour van 2012. We hebben dus meer gezien dan de chasetrip in 2009 en 2011 samen, wat het wel weer een vermoeiende aangelegenheid maakte. Ook was de kleine groep van 13 personen veel aangenamer dan de 26 man van vorig jaar. Dit is vrij massaal en de wachttijden (in- en uitchecken, eten, toiletrij enz.) zijn twee keer zolang. Kortom, als we nog een keer gaan (in 2014?) dan wordt het zeker weer tour3. Maar eerst even alle foto's, filmpjes en timelapsen verwerken tot iets moois (Bert maakt weer een fotoalbum?).

Alle volgers bedankt voor het bezoeken van onze dagelijkse blog en... CU back in Holland! Na twee weken t-shirts en korte boeken, kunnen voor ons de sweater met lange broek weer aan, want het weer is bij jullie nog steeds een beetje prut ;-)

Chasegroeten van Bert en Roelof!

Zo worden ze niet meer gemaakt.

Zoals gewoonlijk klimt 'Dare devil' George de hoogste top!

De arme Bambi is zijn ouders kwijt...

'Monument Rocks' onder een strakblauwe lucht.

Mooie gelaagde krijtstructuren.

De verlaten weg richting het fossielengesteente.

Met een 32 graden C ontstaan er luchtreflecties in de velden.

Vandaag houden we het droog... toch?

Entreerots van onze pitstopstad.

Een cursus in tornado-kicken en handvuurwapengebruik.

Bekend van de 'Well' en de tornado.


Trieste herinneringen aan de tornadoramp van 2007.

Greensburg, KS, de dag na de ramp.

Tornadosirene bij het gestripte rampsymbool van Greensburg.

Het volledig nieuwe gebouw over de dorpsgeschiedenis.

In de diepe put van de 'Big well'.

Op de bovenste verdieping van het gebouw.

Windsnelheid van 320 p/u: alleen de fundering blijft intact.

1 opmerking:

  1. Hoi Bert en Roelof, genoten van jullie chaseverslagen. Ik ga ook weer sparen om nog een x met cloud9 mee te gaan. Was er in 2005 samen met Simon, zonder tornado succes, dus ik moet ook nog een keer terug ;-) Thanxx het was geweldig om zo met jullie "mee te reizen"

    groet Trudy

    BeantwoordenVerwijderen