donderdag 7 juni 2012

Woensdag 6 juni (chasedag) - van Sidney, NE naar Greeley, CO (251 miles / 402 km)

Roelof heeft een mindere nacht achter de rug vanwege de opspelende verkoudheid ( ruim een uur wakker vanwege hoestbuien) en Bert heeft heerlijk geslapen. Vandaag een echte chasedag! Als we even voor 10:00 uur bij de bussen staan voor de briefing, gaat plots op 20 meter (!) afstand een ronddraaiende tornadosirene als test af! Wat een verschrikkelijke kolereherrie is dat zeg, en de meesten doen zelfs hun vingers in de oren. Als George uiteindelijk weer verstaanbaar kan praten, legt hij uit dat we al vlakbij ons reisdoel van vandaag zijn: de ‘Tri-State Area’ (Nebraska-Colorado-Wyoming), waar een 5% tornadorisico door de SPC is uitgegeven. Hier ligt er in rond deze tijd van het jaar vaak een lokaal lagedrukgebiedje, ofwel de ‘Denver Convertion Zone’, waarin door de hogere ligging makkelijker grote buien kunnen ontstaan. De omstandigheden zijn daarvoor uitstekend te noemen: meer dan 2000 aan CAPE-waarde, ‘Backing winds’ en de CAP zal al rond het middaguur(?)  gaan breken. Dit laatste zegt dat de buien al in de vooravond tot hun grootste ontwikkeling gaan komen. Het chase-gebied is bekend om zijn fraaie supercells met een hoge basis en het voorkomen van ‘landspouts’. Het verschil met een tornado is vooral de ontstaanwijze; tornado’s komen vaker voor onder ‘Mesocylones’.

Eerst hebben een heerlijk ‘Breakfast at Perkins’, waar de serveerster de drank van alle 13 personen gewoon even uit haar hoofd opneemt en ook aan de juiste persoon serveert! Dan op weg naar Sterling, CO en volgens George zijn de wegen daar “definetely not our friends”. In Sterling doen we een pitstop bij een benzinestation en dan door naar het eenzame Raymer, CO (met een bord langs de weg met ‘NO GAS NEXT 80 MILES’). Bij Raymer een wachtstop en we zien in de staalblauwe lucht de Cumuli langzaam groter worden. Roelof start een timelapse van ca. 15 minuten. Om 14:15 uur is er een SPC-update en deze is gunstig: er komen vanmiddag zeker ‘Severe thunderstorms’ met kans op ‘Large hail’ en ‘Isolated tornadoes’. We besluiten om zuidelijker te rijden. Als we in de buurt van Fort Morgan, CO komen, schiet de eerste Cumulus Congestus pijlsnel omhoog in en groeit in korte tijd uit tot een omvangrijke Cumulonimbus. Na een fotostop rijden we verder via ‘dirt roads’ het zeer uitgestrekte en boomloze heuvellandschap in. De bui geeft onweer en ziet er indrukwekkend uit, maar rotatie ontbreekt. Bij een volgende stop maken we een timelapse en de lightning trigger pakt een paar ontladingen op de foto. De regenbui doet echter niet wat het zou moeten doen (splits zich), dus laten we hem links liggen en besluiten naar het zuidwesten te gaan om de volgende bui te onderscheppen. Maar eerst is er de noodsituatie van Brad, die op eigen gelegenheid chaset en ons vandaag volgt. Het blijkt dat hij zijn autosleutels in de afgesloten auto heeft laten liggen! De Cloud9-hulptroepen springen bij en met antennes, schroevendraaier, stukken ijzer en duct tape krijgen ze de deur na een half uur morrelen en prutsen uiteindelijk open. Lolbroek George had overigens al een steen met een stift gemarkeert met ‘Plan B’;-)

Intussen, het is dan al 18:00 uur geworden, komen we bij de volgende bui aan en deze geeft vooral veel regen zonder enige hagel. Na een half uur zien we dat de ontladingen het meest interessante ervan is en we stoppen langs de weg. De wegtrekkende bui geeft veel ‘incloud’ bliksems, maar een drietal CG’s zijn fantastisch mooi. Een ervan hebben Roelof en ik op de plaat staan. Na enige tijd is de meeste activiteit er wel uit en met een tussenstop voor een mooi display van schaduwstralen tijdens zonsondergang sluiten we de chasedag af. Rond 22:00 uur rijden we einddorp Greeley, CO binnen en eten nog even bij ‘Double Clutch Cafe’. We kijken terug op een geslaagde vierde dag: weer een fraai ontwikkelde  bui met veel structuur en ontladingen. Weliswaar geen tornado of noemenswaardige funnel, maar we zijn toch tevreden. Zo, nu eerst nog even de blog van 00:00 tot 01:00 uur (!) updaten in ons Motel6. Het ziet er naar uit dat morgen een herhaling van zetten wordt in vrijwel hetzelfde chasegebied…

De 5% tornadowaarschuwing van de SPC voor vandaag.

Traditie in de morgen: John poetst zijn ruiten..

De tornadosirene doet het wel heel erg goed...

Onderweg in uitgestrekt Colorado.

Charles, Roelof, Arlene, Mat, Tom, Todd, Bert en George.

De temperatuur stijgt met het uur.

Voor deze tegenliggers moet je respect hebben.

En dat is staat nummer vijf.

Omgeving tijdens de wachtstop onder de Cumulus-bewolking.

En vaak met schrikdraad omgeven.

De verse tornado-tattoo van Chris uit Alberta.

De rest van de dag rijden we op onverharde stofwegen.

De CAP breekt en de buien schieten verder omhoog.

Dezelfde bui, maar dan een kwartiertje later.

De Cumulus Congestus verijst.

Wachten op de dingen die komen gaan.

De bui op de radar in de bus.

Met vereende krachten een deur openen

Twee werken en vijf kijken toe.

Roelof en George pakken zelfs hun 'Suction mount'.

Grapjas Georde heeft 'Plan B' alvast klaar.

Een beginnende 'Cork screw'?

De achterkant van de kolossale bui.

Eerste ontladingen schieten de bui uit.

Mooie CG.

We zien 'Cloud-to-cloud' ontladingen de bui uitschieten.

De mooiste van de dag wordt door Bert...


... en door Roelof mooi vastgelegd.
Een mooie afsluiting van de chasedag: schaduwstrepen.Even creatief met een flitser: het graan wordt zichtbaar.

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's. Geef toch een beetje het gevoel er bij te zijn. Die plan B - foto is hilarisch!

    BeantwoordenVerwijderen